Μέσα στις παιδικές αναμνήσεις της γενιάς των σημερινών σαραντάρηδων που έχουν μεγαλώσει στη Σύρο, υπάρχει μια θέση για ένα κατάστημα παιχνιδιών, με μια βιτρίνα πάντα στολισμένη με παιχνίδια, στον πιο κεντρικό δρόμο της Ερμούπολης.

Ποιος Συριανός δεν θυμάται το μικρό μαγαζί παιχνιδιών «του Παπαμανώλη» στην Ελευθερίου Βενιζέλου ή στην – όπως λεγόταν παλαιότερα ο δρόμος – οδό Ερμού; Το κατάστημα είχε πρωτοανοίξει πριν από εκατό περίπου χρόνια στον ίδιο δρόμο, λίγο πιο δίπλα, ως κατάστημα χαρτικών και εφημερίδων. Μερικές δεκαετίες αργότερα, άρχισε το εμπόριο των παιχνιδιών και από το 1970 λειτουργεί στον ίδιο χώρο που βρίσκεται σήμερα, στον αριθμό 6 της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του καταστήματος, σύμφωνα με μαρτυρίες των πελατών του, ήταν οι καλές τιμές και η μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών, για όλα τα πορτοφόλια.

Από τον Δεκέμβριο του 2013, αυτό το ίδιο μικρό κατάστημα ξανάβαλε «τα καλά» του, με στόχο να τρυπώσει στις αναμνήσεις των σημερινών παιδιών αλλά και να ξαναζωντανέψει τις μνήμες των μεγαλύτερων. Η οικογένεια Παπαμανώλη, με μια παρουσία 100 ετών στην οδό Ερμού, επέστρεψε για να συνεχίσει την παράδοση και να σκορπίσει χαμόγελα στους λιλιπούτιους πελάτες.

Το όνομα δε του καταστήματος, όπως αποτυπώνεται στην επιγραφή πάνω από τη βιτρίνα, συνδέει το σήμερα με τη λαμπρή ιστορία της Ερμούπολης: ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ. Ανάμεσα στις δύο λέξεις μας λοξοκοιτά ένας μικρός… Ερμής, το έμβλημα του καταστήματος.

ταξίδι στην ιστορία

100 χρόνια

2019

Το ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ “ανέβηκε” στο internet

Προχωρώντας μπροστά, το κατάστημα ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ ξεκίνησε από τον Μάρτιο 2019 να εξυπηρετεί πελάτες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όλα τα είδη του καταστήματος – και ακόμα περισσότερα – μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Στην πορεία, το ηλεκτρονικό κατάστημα εντάχθηκε στις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου skroutz.gr και bestprice.gr . Συνεργάζεται και εξυπηρετεί πελάτες του public.gr  και του gteshops.gr της Γενικής Ταχυδρομικής.

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ

2013

Ολική Επαναφορά

Μετά από γενική επισκευή, το γωνειακό κατάστημα στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 6, έβαλε τα καλά του και περιμένει και πάλι τους μικρούς του πελάτες.

Το λογότυπο του καταστήματος, το κεφάλι ενός μικρού Ερμή, στέκεται πάνω από τη μέση της βιτρίνας και “επιβλέπει” την οδό Ερμού!

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ 2013

1996

Ένα διάλειμμα στην ιστορία

Αν και το κατάστημα δεν διέκοψε ποτέ τη λειτουργία του, σταμάτησε να λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Παπαμανώλη.

Από την 1η Μαρτίου 1996 μέχρι την 6 Δεκεμβρίου 2013 το κατάστημα σταμάτησε να εξελίσεται αν και συνέχισε να πουλάει παιχνίδια και σχολικά είδη.

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ 1996

1970

Η μετακόμιση στο ιδιόκτητο κτίριο

Τους πρώτους μήνες του 1970, η επιχείρηση μετακόμισε ακριβώς δίπλα, στον αριθμό 6 της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου.

Α, ναι, πριν μερικά χρόνια ο δρόμος με την ιστορία πάνω 100 χρόνων, άλλαξε όνομα και από Οδός Ερμού πήρε το όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου. Παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια από την αλλαγή του ονόματος, ο δρόμος για τους Συριανούς εξακολουθεί να αποκαλείται με το ιστορικό του όνομα “Οδός Ερμού”.

 

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ 1980

1960

Το πρώτο κατάστημα παιχνιδιών της Ερμούπολης

Με το πέρασμα των δεκαετιών, το κατάστημα πέρασε στον Ιωάννη Παπαμανώλη. Στα βασικά είδη του καταστήματος προστέθηκαν τα παιδικά παιχνίδια μαζί με τα χαρτικά και τα σχολικά είδη.

ΟΔΟΣ ΕΡΜΟΥ 1965

1930

Στην Ερμούπολη του Μεσοπολέμου

Υπήρχε κάποτε το πρακτορείο εφημερίδων “Κανίστρα”, το οποίο στα χρόνια του μεσοπολέμου, έγινε εμπορικό κατάστημα των αδελφών Ι. και Γ. Παπαμανώλη. Τα δυο αδέλφια ήταν ο πατέρας και ο θείος του πεθερού της σημερινής ιδιοκτήτριας του καταστήματος.

καταστημα Παπαμανώλη στην Οδό Ερμού, Ερμούπολη Σύρου 1935